Saturday 16 July 2011

~ Ikan Patin Masak Tempoyak ( resipi abah ) ~

Assalamualaikum..

Sebenarnye tym entry ni yana rindu rumah. 3 bulan dah tak makan IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK.. yana orang Pahang , for sure makan segala jenis ikan sungai. yana kan orang kg je , so , masakan kg jugak la jadi pilihan. Orang cakap kalau ikan sungai ni berbau hanyir. ade cara die nak hilangkan. 

Basuh dengan air asam jawa. gosok badan ikan tu untuk hilangkan cecair yg melekat kat badan die.

Abah yg ajar yana resipi ni.so,tiap kali balik , memang yana akan masak ni untuk family.Tapi kalau datang mood mengada2 tu , yana akan cakap : 

" Alaaa... abah la masak ikan patin ni boley? akak lama dah x makan abah punye ikan patin. akak boleh masak bile2 masa je nanti. "

( padahal kat melaka ni nak jumpe ikan patin hidup pon xde..sob3.) nak gi pasar melaka tu jauh bebenor.



Kat restaurant harga die cecah RM 4 tau sepotong! so , sape2 yang rase diri die makan banyak tu sangat tak berbaloi beli. sepotong mane cukup. adik yana pon makan lebih dari tu. Meh yana kongsi resipi.

IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

Bahan2 : 


Ikan patin 1 kg ( make sure beli ikan ni tym hidup , for sure..ummpphh )
4 sudu besar tempoyak
25 lada kecil 
1 saiz ibu jari kunyit hidup ( bukan kunyit serbuk )
5 cawan / mug air
1 susu kecil garam
beberapa helai daun kesum ( nak ganti dengan timun air pon boley or terung jari )


Cara2 : 

1. lada kecil + kunyit sile tumbuk bagi lumat. biji lada especially.nanti appendix kalau x lumat.
2. masukkan lada kecil + kunyit yg ditumbuk dalam periuk. tambah 4 sudu tempoyak. letak 5 mug air.letak garam 1 sudu kecil. Biarkan sampai 1 cm air dalam periuk tu susut. ( selalunye menggelegak sikit )
3. masukkan ikan + daun kesum.biarkan... ( agak2 10-15 minit )
4. bile bau da naik je ( bau boleh dihidu satu dapur or da sampai ke ruang tamu , tu maknanye da masak la tu ).tutup api.yeay! da boleh makan.

Masak ni simple je. boleh tinggal2 tym masak. hidung tu kena peka cikit bau da masak tu. hehe. selamat mencuba! 

salam.

No comments:

Post a Comment