Thursday 9 April 2015

RESIPI : KARIPAP KENTANG AYAM

Assalamualaikum.


Resipi? Dah lama tak buat post pasal resipi sebab malas nak ambil gambar. haha. Tapi semalam rajin. Nak share sikit cara buat karipap. Teringin kan , nak buat camne. jam 1 pagi pun sanggup menggoreng karipap sebab nak makan. Orang mengandung ni jangan dibuat main , silap gaya lapar mau suami kena keluar pergi cari. So far , takdelah suami pergi cari sensorang , selalu kite yang ajak pergi beli burger. Kau ingat kat K.L yana yang orang tak tidur? Sini Taiping okay , jam 11 tu nasib je la kalau stall burger tu ada lagi buka. haha.



Dah masuk 35 weeks dah. Baby pun alhamdulillah sihat aktif duk tendang semua. Time hujung preggy ni ramai suruh rest , tapi I can't. Sebab boring kot , so still drive kereta , settlekan apa yg perlu sebelum cuti panjang. Like my mom. Mama kite pun cakap , buat je kerja macam biasa , bagi senang bersalin. Ikutlah bila baby nak keluar bila pun asalkan jangan lebih due date 11 Mei nanti , kalau lebih dari tarikh edd karang kite yang cuak pulak. hehe



Okey , jom buat resipi dulu. Nak inti banyak , buatlah sendiri. Berbaloi-baloi. Lebih lagi time Gst ni. Dahla , nyampah pulak kite sebut pasal Gst ni. Terus ke resipi.



INTI


2 biji kentang ( potong dadu , then rebus , tos )
Ayam filet dipotong dadu ( ikut suka banyak mana )
Ayam kisar ( yana beli brand Azmy , saje letak )
serbuk kari ( 1/2 paket kari yang kecil tu )
garam
serbuk lada hitam ( sesudu besar )
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 4 biji
Lada kering dalam 6 tangkai ( nak pedas tambah lagi )




*Bawang putih + Bawang besar + Lada kering tu blender dulu
Tumiskan*
Masukkan ayam semua tu
Masukkan serbuk kari , garam , serbuk lada hitam
Masukkan air sikit
Masukkan kentang yang sudah direbus tu
Masak sampai air kering








PASTRY


Kulit karipap ni sikit je bahan. Sementara nak tunggu inti tu sejuk sikit , buat pastry or kulit karipap.


Perlu ada :



3 cawan tepung gandum
1/1/2 sudu besar mentega
50ml minyak
garam


Campurkan semua and uli. Tambah sikit air bagi senang nak uli. Agak-agak ya bila tambah air tu.









Letak isi


Buka.... tadaaa!





Dah rasa ok dah then baru kita buat karipap! yeay. Tapi yang x bestnya , baru ku tau suami pandai kelim karipap. Dengan eksyennya suami tunjuk skill malam tadi. Yana tak pandaiiii. haha. So , yana beli alat buat karipap tu je kat kedai RM 2.12 tu. Tu la yana , time mama nak ajar dulu , tak nak tengok la  , lecehla. Kan dah malu sekarang. haha. 




Untuk difrozenkan


If nak frozenkan dalam peti ais , goreng dulu separuh masak , baru simpan. Mana larat makan semua kan.


Dah siap buat semua , dapatlah dalam 21 biji karipap. Oklah tu kan. Kalau beli mesti 7 ringgit jugak habis , pastu isi ciput. Nak banyak buat sendiri ya. 








Dah siap goreng , kite makan. Nyum2.



Have a try!


As-salam.

No comments:

Post a Comment