Wednesday, 19 October 2011

~ Class Embedded System ~

Assalamualaikum.

pernah anda semua main2 tym class ? lebih2 lagi da final year? class yana sem ni memang selalu main2 tym Embedded System. tapi main2 pon imput absorbed dengan lebih cepat. Thanks to Encik Muzammil. kami suke class encik..


maaf lah pic ni kelabu2 asap sikit. ape2 pon tym ni kami blaja tentang flow if ade interrupt and bla bla bla so on... =)

sebab lecturer kami study kat korea dulu maka tiap kali beliau nak cek attendance maka kami akan 'melanguage'kan lidah kami. kalau boys sebut 'deaa' and if gurls mention la yg kita ade dalam class tu dengan sebut ' neaa'. awal2 tu memang duk gelak2 but alah tegal biase. kami suke dats word. hehe.

pic yana tym main2 jadi lowest priority ( sebenarnye ikut ketinggian ... sob3 )


student lain confem tengok, sape la yg duk kat laman fkekk masuk2 lubang kertas tu.hehe. ape2 pon,we enjoy dat class!

semalam , kami belajar Android application kat lab. even ade yg crash, tapi agak menjadi jugak la lab semalam. siap ade yg masukkan ape yg kami wat dalam lab tu into their handphone yg canggih2 tu. congrates kawan2. nanti wat application lagi ya.. =)


ni la hasil nya bila tekan button Menu tu. siap ade bola gerak2 lagi nanti. semangat lebih cikit bile lab ni. ok la, nak gi class lak jap lagi. weekend ni UTeM punye convo.confem ramai senior2 yg datang. c u oll's in the next entry.

salam everyone.

Tuesday, 18 October 2011

| Hidup itu Mampu Mengajar |

Assalamualaikum.

" Aku melihat hari semalam untuk memahami hari ini dan untuk mengerti hari esok " 

- Omar Khayyam , ilmuwan Islam -


pengertian yg bagaimana? ya , semua manusia termasuk yana sendiri pernah melakukan kesilapan. tapi itu semua ade hikmahnya. kita bukan malaikat , but kita mampu menjadi insan yg lebih baik. 

terlalu banyak pengajaran yg yana dapat dari peristiwa2 yg berlaku sepanjang hidup yana. yg mengajar yana menilai ape yg terbaik untuk diri sendiri , masa sekarang dan masa hadapan. InsyaAllah , pilihan yg dibuat perlu difikir dengan baik. doa itu senjata bagi umat Islam , jadi berdoalah selagi termampu. senyumlah selagi termampu. bekerjalah selagi termampu. er er er.. ape lagi ya? sambung2.. hehe

Alhamdulillah , yana dikelilingi family yg memang akan sentiasa menyokong, housemates yg baik2 ( dekat 4 tahun hidup bersama ... dah macam kembar berenam .. kih3 ) and rakan2 yg banyak ajar yana tentang life ni. arigato!


credit to Aini coz die yg amekkan pic ni. ni la housemates yana.kami berenam duk serumah..yana suke sangat!

berbalik to persoalan yg sentiasa yana fikir tym masa2 terluang. ( even yana ni banyak cakap tapi yana kalau senyap sorang2 tu,yana berfikir ).

tentang ... study ( insyaAllah June 2012 habis ) , kerjaya , nak balas jasa mama & abah , rakan2 and macam2 berkaitan masa depan. semua orang akan merasai ape yg yana statekan tadi. melihat hari2 semalam bukan bermakna kita juz ingat but ambil ape yg patut untuk digunakan sebagai bekalan or peringatan masa depan. 

first example nye , bile kita pernah gagal dalam study kita. yana pernah rasai 'zaman gelap' yana tym SPM dulu.even cikgu2 and mama n abah bagi harapan yg tinggi but Allah tu Maha Berkuasa. result x macam yg yana harapkan.kecewa bukan main sampai phone x angkat , x kuar bilik and online UPU pon abah isikan. But Allah da aturkan jalan hidup yana.Alhamdulillah sekarang da mampu adapt dengan condition study.kih3. ( kecewa tym awal2 dulu ).x semestinya kita gagal dulu , kita berterusan gagal memanjang.. =)


and satu lagi yg yana paling x suke bila orang putus cinta ke , kekasih lari ke , die rosakkan hidup die macam bunuh diri ke. Allah marah bunuh diri. x pon die mainkan hati and perasaan orang lain semata2 nak lupakan someone. Love when u are ready not when u r lonely. ( ecece ... copy quote sape tah kat fb ). banyak lagi perkara positive lain yg boley buat dari wat benda2 x betol tu. isk3.

yana nak rest2 lak malam ni. sleep well everyone. maafkan orang lain sebelum kita melelapkan mata.

p/s : maaf if entry malam ni agak terkedepan dari umur sikit. hehe. 

salam.

Tuesday, 11 October 2011

| homemade chocalate : Ziachoc Tisya |

Assalamualaikum.

CHOCOLATE?? of coz banyak benefits makan choc ni even sejak kecik our mama, mum, umi, ibu, mak akan cakap :

" kalau tak nak gigi rongak , jangan makan chocolate. "

Mama tipu yana ! hehe.. padahal gigi anda semua rongak tym zaman budak2 dulu sebab anda malas gosok gigi! gigi based on enamel , yg bile bercampur dengan kadar kemanisan chocolate tu akan mempercepatkan bacteria beranak pinak and rosakkan gigi. So , choc adalah TIDAK BERSALAH LANGSUNG becoz yg salah adalah tabiat kita dalam menjaga gigi. peace! 



I make it simple. Homemade chocolate adalah pilihan terbaik kalau nak bagi hadiah , as hantaran tunang or khawin , nak bagi roommate saje2 coz nak suh diorang release tension. ( choc me'low'kan kadar kestressan ) or memang bagi kat diri sendiri suruh makan. Maka , sila lawat : 


facebook :

  • Ziachoc Tisya
  • Siti Aisyah Ibrahim ( beliau adalah owner Ziachoc Tisya )

100 % homemade and hanya akan dibuat if tempahan dibuat. 

owner bisness choc ni boley ikut ape yg anda nak. nak isi ape dalam choc pon anda boley discuss dengan beliau. Caranye , juz add facebook yg dah mention tu and tanyelah banyak mane pon tentang choc kat inbox message or kat wall..dipersilakan and jangan malu2.. Harga semua boleh runding. =)

Jom enjoy Ziachos Tisya's pictures. ( semua dalam entry ni semua homemade choc Ziachoc Tisya )




I love u too Ziachoc Tisya!


yg colourful ni white choc + oreo. cool!


for anyone yg suke plain choc macam ni leh try..yana da try..sedap sampai rase nak amek semua.tamak haloba betol..isk2.

so , pergi ramai2 serbu Ziachoc Tisya ya. nanti ade mase yana update lagi. ( i'm so tired ..huuu )

nyte & salam.

Tuesday, 4 October 2011

~ Open House sendiri2 punye~

Assalamualaikum.

 lega rasenye bile some of works da settle. hanya Allah yg tau betape leganye hati.alhamdulillah.

Event : Open House 4 BENC
( jamuan class sendiri2..x jemput orang lain melainkan ahli class..muehehe )
Venue : Rumah Bayan ( boys class punye rumah )
Time : 2.00-6.00pm ( Ahad - 2 September 2011 )

okes.lambat update punye blogger.haishh.

haaa... ni idea Nik Amir & boys yg lain la ni.so, mereka telah mengajak satu class untuk makan2 + bergosip di situ. x sangka coz lecturer pon datang jugak rumah diorang..kejam x ayat? hik3

Cari yana yg mane??

macam potret family yg ramai sedare mare kan? ni la sebahagian classmates yana. Maap yg gegau dalam pic ni. x nampak muke korang2 yg duk belakang tu. ( that's why la yana suke duk depan and tengah2 ).ngeh3.

Makanan yg available : Mi Kari , Bihun Goreng , buah-buahan + air oren + air masak. 

makanan tu sumer boys class yana yg masak. diorang bab masak2 ni memang terer..lebih2 lagi kalau prepare for ramai orang.ingat senang ke nak bajet bape banyak nak masuk bahan2 tu kalau masak for ramai orang kan? Thanks to semua pemotong2 bawang , tukang masak , pengemas pinggan mangkuk , perasa makanan & yg makan tu..hihi.

and yana sesaje nak tumpang majlis orang,yana wat la Tiramisu.kali ni yana gune biskut khas for dat cake.( selalu guna cake ).ni la hasilnye : 


rase die pahit ckit la.rase koko.tapi tym hias cake ni , raser nak kaut je semua strawberry tu.geram punye pasal.

Jom tengok video ucapan selamat datang daripada one of my classmates.Thanks to Suresh.( yana segan nak masukkan ucapan selamat yana... then masukkan orang lain punyer part..keh3 ).

video


dah tengok video tu , layan pics yg sempat kena tangkap. mari2! 

Subject : beg2 comel.

Izah & wiwi suka wat peace
Suzanne tengok Dixon wat ape tu?
lepas makan , kami balik umah.tinggal je sume kat budak2 bayan kemaskan. ( bukan selalu boys kemaskan pinggan mangkuk kan? kami bagi peluang. haha )

ape2 pon, terima kasih daun keladi sebab wat acara makan2 camni yg memang yana suke. siap ade live streaming ag tu tau. gelak bile tengok. okes, mata da ngantuk.

sleep well everyone.maafkan kesalahan orang lain sebelum tido + doa. salam.