Wednesday, 28 December 2011

~ Bisikan ~

Assalamualikum.


jadilah wanita yg bijak berfikir.
untuk masa depan mu and anak2 mu.
anda yg akan memilih.
anda diberikan pilihan.
bukan hanya menunggu, malah anda juga berhak ditunggu.


wahai wanita...
jangan terpedaya dengan janji manis and hadiah yg belum sama nilainya dengan dirimu.
apatah lagi hinaan and makian yg diterima.
berfikirlah sebaiknya.
kerana dirimu begitu berharga.
jangan diberi hatimu yang ikhlas menyayangi itu pada insan yang mensia2kan dirimu.
berilah pada insan yang akan menjagamu.
benar kata orang...
Cintailah orang yang mencintai dirimu.


wanita itu letaknya bukan di kepala untuk dijunjung.
bukan di kaki untuk dihina & disia2.
malah ia dekat dengan hati agar disayangi , dicintai & dilindungi.
wanita itu sifatnya rapuh...
sekali ia pecah ia tidak mungkin kembali pada bentuk yang sama.

Tika memilih.
Biarlah secara berfikir. 
agar kelak dirimu bahagia.
bukan berduka.
Wanita itu kuat kerana dia menjadi pendamping suaminya kelak.
ibu pada anak2nya.
kini wanita juga bekerjaya.
Jagalah diri agar dirimu dihormati.


pada yg sudah memiliki.
jagalah dia. 
kerana sekali dia pergi , dia tak akan kembali.
percayalah. kerana...
sekali wanita itu terluka , dia akan mengingati luka itu dan berlalu meninggalkanmu.


salam sayang dari Nur Dayana untuk semua. =)

Tuesday, 27 December 2011

~ My Life Today ~

Assalamualaikum.

really tired. 

T.I.R.E.D

personal business i guess. hurmm. tabahkan lah hati ni. okes. fullstop yana. ape pon tak dapat when luah kat blog ni. luah kat Allah, InsyaAllah Dia sentiasa ada. senyum cikit yana =)

back to exam? exam?? exam la makcik. =p

5 Januari - Digital Signal Processing
11 Januari - Computer Architecture
12 Januari - Embedded System

3 papers yg sememangnye tough bagi yana. Ethics da lepas, E.P.C pon da setel. tak tengok pon lagi markah E.P.C tu. hadir/lulus je. kenape x dalam grade? sobs3.

ape2 pon kena berusaha. nampaknye da ade orang nak bagi adiah kalau dapat DEKAN sem ni. huhu. boley ke?? thanks kerana memberi motivation and wat2 gaya marah. sila la rajin yana. pelisssss laaaa.



itu biskut. ( gaya tipu budak darjah 1 .. but , memang betol pon biskut )

okes, tata coz nak sambung DSP nih. isk3. salam from yana...

Saturday, 24 December 2011

~ You're Ruining My Life. Sekian terima kasih ~

Assalamualaikum.

Akhirnya minggu yg penat telah tamat. perjalanan system dalam badan telah corrupt sama sekali. masa tido yg sangat tidak mengikut jadual. Alhamdulillah berjaya harungi minggu  ini even kesannya pada diri sangatlah negative impact. hehe. mata panda , cakap merapu2 , mood unstable semuanya menjadi satu. kepada yg berkaitan dengan yana , i'm sorry. Sila salahkan list kat bawah ni. hik3.

  1. Presentation FYP - Tajuk : Low Boron activation on Group V for ultra shallow junction formation. sekali tajuk ko mention kan yana. ( nanti rindu kat tajuk ni. ngeh3 )
  2. Assignment group DSP - yg ni memang menyerabutkan. serius. tapi lega ok.
  3. Test Engineering Ethics - test ini dilakukan pada hari presentation FYP. maaf. telah 'dianak tirikan'. 
  4. Talk IEM - Institution of Engineering Malaysia. 30 minit nak habis keluar awal. REASON : DEWAN SEMINAR FTMK sangat sejukkkkk. 

After presentation FYP teros bergambar kat luar lab digit 1 tu. meh layan pictures sebab malas nak explain... weeeeee...


yg ni muke lega and sampai tak tau nak cakap ape... =)


 yg tudung kuning ni muka da siap present, yg tudung ijau tym tu belom ag. see da differents?? 

 
kemain ko Izah kan. after present , ko teros online FB ( nada dengki ). haha... crop gambar sendiri camera nih? isk2.


with Wani & Lily. ex-housemates dulu tym hostel2 dulu. haha. muke berjaya tolak Wani. =p



mereka ni antara yg terserempak tym aritu. name pon Lab lain2. sikit kat sana, sikit kat cni. Boss dengan abu je la. diorang ni nampak kami pon sebab kami melepak kat bawah. hoho.


muka2 warga Lab Digit 1. class yana ni semua ade. best2..



ini after tengok DON 2. kira hadiahkan untuk diri sendiri. best tau citer ni. DON ni jahat sampai polis pon stress nak tangkap die. scene pon ade kat Malaysia tau. dari 5 , boleh la rate die 4 sebab yana suka action muvie and then heroin die jual mahal. kan SRK kan hebat bab2 bagi yana dengan asima sengih2 dalam GSC tu. 

mood tym tu : lovely-lovely

maka dengan itu, weekend telah balik ke rumah. qada' tido itu pasti. memang sangat lega. hehe. naik bus. kebetulan dapat seat kosong sebelah. tetibe, ade mamat sepah mane tah belakang seat ni duk tegor2 minta izin nak duk sebelah. dah la yana tengah ngantok. memang jawapn yana : TAK BOLEH. duk je la senyap2 kat belakang tu. haishh.. perasan bus balik Pahang ni yana punye. keke.

okes, nak beradu da nih. selamat malam & salam. =)

Sunday, 18 December 2011

Thursday, 15 December 2011

:: Tips Berpresentation ::

Assalamualaikum.

Salam Penghulu Hari. sekejap je rase da weekend. seronoknye. ilang beban kena gi class. hihi. yana rela wat keja kat rumah sewa dari kena datang class. okey , budak pemalas ni kena babap nih. alasan , sebab malas nak bersiap gi class.hehe. kena amek PJJ kot. amek la sangat kan if da final year ni. x sangka sekejap je nak habis 4 tahun. sob3.

yana nak share la sikit2 tips berpresentation. tak kire la nak present depan group ke , depan lecturer ke , depan CEO2 company ke ( ecece.. macam la da keja kan ) and tak lupe kepada semua kawan2 seangkatan satu kapal yg nak present PSM or nama lain final year project next week. at least dapat la membantu sikit2. kan3??



  • Bersedia
yg ni nak tak nak kena prepare. maksud yana , material macam slide , knowledge tentang ape yg nak present tu , laptop and segala bagai bahan DAH SETTLE. jangan tym tu la baru nak tukar2 background slide , baru nak pinjam laptop kawan ke. jangan sesekali okes wat camtu. be prepare is da main key to success. kalau tips pertama ni fail , anda boley dibuang dari list name nak present. keh3.

  • Datang awal
yg ni warning kalau nak present project juta2 punye or membabitkan hidup and mati anda. kalau yana , confem la present PSM ni yg priority untuk minggu depan. kalau dah datang lambat , first impression punye markah da turun. kesian la kan kalau da prepare tapi datang lambat. kalau sedang deal project silap haribulan x dapat tender. rugi...rugi...



berangan if yana seorang lecturer. kalau lambat tanpa sebab yg kukuh tym nak present depan yana , memang tolak markah la. arrange your time. kalau tak pandai urus masa , tak payah belajar tinggi2. kejamnye yana. hehe.

  •  Appearance
nak english kan. haha. simplenye , pakaian la. make sure bergosok. sight tajam punye. ngeh3. at least , kemas and sedap mata memandang. jangan selebet sangat or 'overdose' lak kalau yg make-up2 bagai tu. simple is better. malas nak ajar bab2 appearance ni. anda semua confem pandai.=)


caption: ini contoh

  • Confident
ni bab paling penting. bile da ready and prepare confem rase confident level tu tinggi sikettt. when you communicate tu , pandang mata audiens , mata tu jangan nak melilau sangat sampai ke siling. suara tu biar jelas , jangan cakap macam cakap dengan dinding. ingat dinding ke bagi markah? haha.. gaya tubuh pon orang da tau person tu confident ke tak. beware! sebab penilai2 present ni memang da tahap PHD da alert diorang bab confident. Then ...

  • Bersopan
if penilai tanye soalan , jawab dengan tertib. dengar dulu ape penilai tu tanye. faham and baru jawab. barulah nampak anda bersopan. and don't ever tunjuk muka tak suka sebab bile orang tanye soalan , it means mereka berminat dengan anda. bertuahnye. kalau rezeki lebih , dapat markah tinggi or dapat project. =)

muke2 penilai  project tahun 2016

Cuak ?? Nervous?? 

as usual we are human right? biase la tu kalau ade perasaan camtu. but , yg bezanya how we handle it. kita boley sebenarnya. kalau sebelum ni pendiam dalam class or jarang present , tym ni la kita nak provekan yg kita pon boleh macam orang lain. if nervous sangat , present dulu depan cermin or depan kawan2. kawan2 kita memang alert kesalahan kita , so positivenye kita dapat improvekan diri kita. serahkan saje pada yg pakar mengomen or pengkritik. 



All da best. yana just doakan yg terbaik for everyone. doakan yana jugak ya. Goodluck. After da settle semua, serahkan pada Nya dengan doa. itulah tawakal. iaitu sesudah berusaha!

salam tengahari.

Monday, 12 December 2011

~ Doa Dipermudahkan Urusan ~

Assalamualaikum.

Minggu yang penuh dengan kesibukan as a student. bukan yana je. kawan2 yana pon sama. kawan2 yana yg ramai dekat UTeM ( BENC , BENT , BENE & BENW ) ni , UTHM ( FPTEK seksyen 1 ) and others yg kat U lain2  yg sedang bizi duk kejar dateline Final Year Project + presentation + thesis. Jom bace doa ni ramai2 agar dipermudahkan urusan kita. InsyaAllah.

Doa Agar Dipermudahkan Urusan



اللهُمَّ لا سَهْلَ إلا مَا جَعَلتَهُ سَهْلا وَ أنتَ تَجْعَلُ الحزْنَ إذا شِئْتَ سَهْلا



"Allahumma la sahla illa ma ja’altahu sahla, wa ‘anta taj-alul hazna idha shi’ta sahla
 

"Maksud: “Ya Allah, tiada kemudahan melainkan apa yang Engkau jadikan mudah, & Engkau dpt mjadikn tanah (yang sulit dan keras), (yakni kesusahan), itu mudah jika engkau mahukan”


-Hadith driwayatkn Ibnu Sinni & Ibnu Hibban
 
 
selamat malam & salam.

Saturday, 3 December 2011

:: Berlovely2 ::

Assalamualaikum.

Entry di petang ari when yana baring + duduk + menelentang bagai menstudykan diri yg memang pemalas tapi rajin tapi banyak kecelaruan minda semata2 subjek Engineering Ethics!

Wat PSM pon x camni tau! huhu ( sedang menstabilkan diri & redhakan atas ape yg berlaku.. hehe )

tajuk kemain nak berlovely2 kan... tapi yg nak, kat chocolate jugak.ngeh3



apabila yana rase keja banyak maka rase nak mengunyah tu tinggi.. biskut beras adalah pilihan pertama sebab sedap! ia mendatangkan rase nak makan again n again. tapikan awak2... ia tidak begitu baik untuk kesihatan coz ia masin tapi yana still nak ngunyah... hehe.

okes rase nak I Love U la kat cawan tu..comey la cawan tu =)


sape yg single2 tu kita leh makan chocolate kalau rase nak terbuai2 perasaan macam cite Kuch Kuch Hota Hai.. haha.
coz chocolate ni ade bahan macam pic kat atas explain ( malas nak explain sekali lagi ...hihi ) 



kenape chocolate ni sedap sangat?? 
musykilll...
yana suka Van Houtten or Beryl's and xmo Cadbury.
even ramai suke Cadbury tapi sebab rase die manis sangat,yana x suke..
sape2 nak bagi hadiah kat yana silakan bagi chocolate selain Cadbury. *wink3*




Hot chocolate ponn sedapp!! 
lebih2 ag bile comey je presentation die... nak3!



yg ni pon nak... wat hantaran pon lovely je... okes,berangan lebih..lepuk karang.
PSM x siap ag, study pon asek rase ngantuk je.
ni sume gara2 keja banyak tapi xtau nak buat yg mane dulu. ade kaitan x?? 

Conclusion dari entry yg dah makin melencong ke Singapore ni ( housemate nak kawen dengan orang singapore sebab die jatuh hati dengan Aaron Aziz ..haha ) , maka makanan terbaik when stress or rase nak mengunyah tym wat keja + assignment tu is CHOCOLATE !

Caption : rase nak tido even ade rase nak berjoging petang ni. Malam ni confem kena advice sebab kemalasan tu melampau sangat. hoho.

salam and majulah sukan untuk negara =D





Thursday, 1 December 2011

:: What do you want? ::

Assalamualaikum.

my dear sister, anda nak ape? 


nak buku Harry Potter yg kulit tebal punye. 

yes! tu la jawapan adik yana. die la sorang2nye adik yana yg yana ade.manja tu memang. (akak die pon same je..hehe.)

a gift after die da dapat 5A UPSR aritu. 
before die amek exam ( x silap bulan 3 kot die da tanye ape hadiah die kalau die dapat ).

sebab akak die 'pandai sangat' cakap "YA,NANTI AKAK BELI" tanpa berfikir ...haaa,conclusionnye WAJIB beli.


bukan setakat Harry Potter je akak bagi. and 2 more books lagi by Christopher Paolini yg title die "Eragon" and satu lagi "Eldest". punye la sayang kat adik die.hoho..sila abaikan sentences yg perasan tu.hehe.

( padahal nak ilangkan rase bersalah sebab aritu da janji nak bagi yg hard cover tapi da penat jelajah satu Melaka ni. kat Jusco lama Ayer Keroh ni je ade yg English punye)

nasib baik la kan ade membership Popular bookstore. dah la sekarang tengah diskaun.bijak3.hihi.

Adik yana ni memang just bace yg English punye je. bagus betol adik... tak macam akak die.. ngeh3

sebab akak nye ade ciri2 pembuli.maka after settle membalut 3 buku tu. akak die tulis..... jeng3

  
Meme means kuat nangis.
hehehe... mesti die rase nak cekik2 akak die bile dapat present ni.


good luck dear untuk tahun2 yg akan datang!

pic ini adelah pic paksa akak die suruh.ngeh3.

I love my sister! anda bagaimana? =D

salam everyone!

Thursday, 24 November 2011

:: Are you abnormal?? ::

Assalamualikum.

yes ! rase x bersalah langsung tido awal malam tadi. ( 9-3 am ).
even ade keja lagi x siap but after dapat rehat yg cukup, alhamdulillah telah disubmitkan tepat pada masanya arini.
kesian roommate yana coz die kejutkan bape kali.
tapi memang sangat penat semalam, sampai x sedar pape. sori yat. huhu



don't ever text or call me if  x mo dapat msg merapu2 and jawapan tym call yg akan jwb ya..ya...errmmm...ya and so on when i'm sleeping.
yes,it's me!


what a lovely day if kat laman semua bunga ade. 
daisy, orchid laa ( feveret ni ) , roses , bunga matahari yg besar2 , bunga kertas and others. ( berangan je lebih ni )
Allah tu Maha Bijaksana coz Dia ciptakan tumbuhan ni dengan functionnye sendiri.
oxygen2!

penah x rase sesak nafas? 
sape yg penah tu people akan rase nikmat syukur sebab oxygen yg Allah beri pada kita tu lah yg still make us alive except memang dah tertulis ajal da sampai. huhu.

and one day pernah x nampak people yg kita rase die orang lain but at da same time we see diorang lain?

yes , pandai pon teka. 

MEREKA MENJADI ORANG LAIN BUKAN DIRI SENDIRI.


Be yourself is da SPECIAL thing about you! please take note.
rase best ke jadi someone else??
not right?
da worst thing bile yana tengok kat kedai makan ke or kat mane, nampak couple yg sangat la kekok. 
penuh berpura2 depan someone yg kita sayang. padahal anda suka orang tu and let her/him tau perangai sebenar anda.

and when a person kawan anda baik depan anda but at da back, Allah je yg tau. 
for me senang je. if x suka something, yana direct berdua je cakap. orang lain x kan tau. and orang lain pon boley tegur yana if yana wat kesilapan. Becoz we are human right? not an angel dari langit.
x perlu nak mention2 kat facebook yg ade orang x nak kawan kita or ade conflict.
It will becomes worst you know!

hoho. panjang jugak ya yana berkongsi pendapat kali ni. refreshing our mind is da best thing if banyak keja.hehehe.

salam everyone and happy weekend! =D

Wednesday, 23 November 2011

:: Tetibe je becomes 50 years OLDER & OLDER ::

Assalamualaikum.

hari yg full house. eh2.. xlah.. serabut ade la.
dari jam tangan shows kul 11 until 1.30 pm , yana kat Lab MikroElektronik,buat ape lagi kalau bukan lab.
help me!
awal2 tu memang not fully understand la mende la yana wat ni.
nasib baik la boley catch-up jugak ape yg dibuat.

TALK and TALK again.
start 2.30 -4.30pm. about ethical engineering la tajuknya.
dengar je la walaupun x dengar mane.
at least, dapat gak input dari tido.

Mock meeting tym!
dibuat di library UTeM terchenta.
yg ni memang kena wat. kalau x wat , memang x kan dapat A. target nak A subject ni..InsyaAllah.


okes.tym ni looks like a young lady.
zaman sekarang mane ade orang pakai camni keluar rumah siap letak2 kain batik bagai atas kepala. ( musykil . camni eh moyang n nenek yana pakai dulu2 ).
merase jugak la kan dari x penah pakai. hehe.

pastu wat video for iklan. ala-ala iklan PETRONAS lagi durationnye. =D

tapi memang x mo la post video tu ag wat mase ni. still x sanggup.
gelak2. tym berlakon memang x rase pape. 
but , when nak present dalam class , memang mane nak menyorok muka ni. huhu.
seorang nenek tua yg sebenarnye muda!
umo baru 21 yg next year nak masuk 22.
ni sume gara2 subject EPC or dalam englishnye English Professional Communication.
tetibe je subject ni batch yana kena amek. 
tau tym nak masuk sem baru aritu lak tu.
mengajar diri agar redha n pandang ke positive side. ecece.

ok la. sebab x ley buang mase banyak sangat sem2 final year ni , let's do something yg akan bagi benefits kat diri sendiri.

example : siapkan keja yg bertimbun2 ni. Gambate!



salam everyone.

Saturday, 19 November 2011

- Macaroni Cheese Baked & Donburi Teriyaki Chicken -

Assalamualaikum.

rindu kat blog ni... rindu! 
even banyak nak share tapi xde masa. sob3. 
ni pon ngah taip tym rest study Computer Architecture.

aritu , ade kawan2 minta resipi Macaroni Cheese Baked. 
resipi asal ni dari housemates yana ( Siti Nabilah Taib ). 
untunglaa die coz akak ipar die pandai masak. 
nak akak ipar camtu jugak! =D
buat tym cuti mid-sem ( tak cuti mane la bile assignment bertimbun ).
now, baru nak share resipi. sori my dear frendz yg minta aritu.huhu.

 
~MACARONI CHEESE BAKED ~

Bahan A : 

  • Macaroni ( 150 -200 gm )
  • Cilipadi ( 3-4 biji )
  • Cendawan Butang ( sile potong nipis2 )
  • Daun kucai
Bahan B : 
  • bawang besar ( 1 biji - potong la dadu )
  • serbuk kari ( 2 sudu besar )
  • daging or ayam cincang ( yana guna brand Ramly - ya, sila sokong buatan Malaysia ..hihi )
  • garam + gula ( ikot sedap anda )
Bahan C :
  • 5 biji telur Gred A
  • 200 ml susu cair
  • 2 camca teh tepung gandum
  • 1 teh gula
  • 1 teh garam
Cara-cara:
  1. Rebus macaroni tu sampai lembut ( kat paket selalu ade mention berape minit die masak ). Da siap tu,angkat n tos.pastu sapu cikit minyak.
  2. Anda amek la mangkuk besar. Bahan A tu satukan semua sekali.
  3. Panaskan minyak.Then , tumis la Bahan B. da agak masak cikit2 , masuk pulak Bahan A yg da siap kita satukan tadi. 
  4. Bahan C tu kacau la semua sekali guna pemukul telur.
  5. Loyang tu better yg nipis ( cikgu yana cakap ). sapu cikit marjerin. masukkan semua sekali dalam loyang. ratakan. Tabur cheese Mozarella lak. 
  6. Bakar dalam 20 minit. kalau x masak , bakar lagi sampai masak! 
p/s: sape suke cheese tu , ley tabur banyak2 Mozarella tu.sape x suke tu tabur cikit je macam yana. =) 



malam ni yana makan Donburi Teriyaki Chicken.
kat Jusco Ayer Keroh tadi. 
ok la rase die. not bad. ni Jepun punye makanan.
not bad pon habes jugak yana makan.
Alhamdulillah.

Donburi = makanan Jepun berupa nasi putih dengan berbagai macam lauk di atasnya seperti ikan, daging dan sayur-sayuran berkuah yang dihidangkan di dalam mangkuk besar yang juga disebut donburi. Kuah untuk donburi bergantung pada jenis makanan, tapi pada umumnya berupa dashi dicampur kicap asin dan teriyaki sos.

ni la rupenye.
Ok la . jom tido jom. salam everyone!

Monday, 7 November 2011

----- seriously ?? -----

Assalamualaikum.

raya korban atau raya haji atau Aidiladha telah diraikan dengan penuh kesyukuran dan keinsafan di atas kisah pengorbanan Nabi Ibrahim. semalam ari ahad kan? 
ya betul tu.. semalam 10 zulhijjah. 

Rasulullah bersabda:

"Sesungguhnya Allah SWT telah menggantikannya dengan hari yang lebih baik daripada dua hari itu bagi kamu iaitu Aidilfitri dan Aidiladha." 
(Diriwayatkan Imam Abu Daud dan an-Nasai daripada Anas)

Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

ari jumaat aritu kepenatan after drive maka sabtu je yg tinggal untuk prepare raya haji tahun ni. 
 tapi... cuti midsem kali ni yana bawa sekali segunung keja + assignment + PSM yg membukit tu.
plus , kena study ethics lagi.
so, preparation bermula tengahari. ( esok nak raye tau... huuu )

mama cakap x yah nak wat cake sebab macam x sempat.

yana cakap : " xpe mama , akak wat yg simple2 je "

mama : " seriously?? kalau camtu , mama wat rendang , akak wat cake. wat yg senang2 je "

yana : " orait mama! "

caption : sebab tu entry ni title seriously.hehe.



tym ni wat muffin. sebab x sempat nak cek bahan. 
fuhh... nasib baik bekalan telur cukup.
esen vanilla pulak habis.plus malas nak gi bandar setakat nak beli esen vanilla yg saiz botol die pon setakat besar botol minyak sapu2 kat perut tu.
maka... guna je coffee flavour... keh3
yg penting muffin jadi and nenek suke.alhamdulillah. =)


cake marble yg simple ni. sekejap je da siap.jimat masa.

yana nak share resipi yg simple ni. resipi ni mestilah dari buku resipi mama. sejak yana kecik, ni la resipinye.

CAKE MARBLE 

bahan2 : 

1) 250 gm butter
2) 250 gm gula halus
3) 4 biji telur ( buang tali pusat telur )
4) 250 gm tepung gandum diayak
5) 1/1/2 sudu teh serbuk penaik
6) 1 sudu besar susu UHT
7) 2 sudu besar serbuk koko diayak

caption : serbuk penaik tu masuk dalam tepung gandum tym ayak ( nak bagi seia sekata )

cara2 : 

1) pukul sampai kembang butter + gula
2) masukkan telur sebijik demi sebijik
3) masukkan tepung gandum + serbuk penaik 
4) masukkan susu UHT 
5) pastu, buat dua bahagian. satu bahagian tu masukkan serbuk koko
6) then wat selang2 color tu dalam loyang.
7) then,gi bakar dalam oven.

petang da siap da muffin , cake , rendang , nasi himpit and lemang ( lemang beli..hehe ).

yana nak wish Salam Aidiladha jugak even semalam pon and jom sambung wat assignment.

Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

salam semua!

Thursday, 3 November 2011

:: Tayar Mengecilkan Diri jam 5.30 pagi ?? ::

Assalamualaikum.

Isk2.sepatutnye time yana taip entry ni ... yana da on da way to Pahang da bersama clasmates terengganu & kelantan ( Encik Zulfazry & Encik Amir ).
kami bercadang nak bertolak kul 5.30 pagi. hoho.
yana sebelum2 ni mane penah konvoi balik Pahang. ( selalu sorang je balik.. huhu )
disebabkan excited bagai.
after isi minyak kat BH Petrol kat ayer keroh hight.
gi isi angin tayar kat PETRONAS MITC yg jaraknye x sampai pon 3 km dari umah sewa nih.

Pagi tadi kul 5.15 tym nak panaskan enjin... i discover dis...


ni gambar jam 8 pagi. ( x kan nak amek gambar gelap2 kul 5. .15 pagi tadi kan )
naseb baik ade classmates yg baik hati ni tolong tukarkan tayar. and mujur jugak yana nampak tayar tu macam tu before gerak ( memang akan cek pon before jalan ).
kalau yana.. memang x larat la nak tukar tayar tu.. mampu tengok je.huhu.
tapi kan.... 
yg musykilnya. camne la boleh kena.padahal yana lalu jalan depan.( jalan utama taman tasik utama 2 ni )
bukan lalu jalan belakang,tepi bangunan,langgar ape2 pun. huhu.

itulah kuasa Allah..adalah tu hikmahNya yg yana sendiri sebagai hambaNya x sedar.Terima kasih Allah sebab mempermudahkan hidup yana dengan discover tayar ni kat rumah bukan kat jalan raya.

layan pic2 diorang berusaha 'manjakan' encik merah yana ni. hehe.



superman antar musa wat keja.kui3.



yg pakai red color serupa incik merah tu roommate yana , yat  yg jugak nak balik Petaling Jaya. hehe. yg pakai belang2 tu encik awis. thanks to awis jugak coz even die dengan abu nak balik k.l pagi ni.



yg ni musa.even mulut die certain2 orang je ley tahan tapi die baik. and die as ketua class 4 BENC selama beberape sem berturut2. congrates musa!

reason tayar encik merah jadi camtu : NAT TAYAR BOCOR bukan tayar yg bocor. 

so,angin berjaya kuar dari tayar tu semalaman. isk3.okes,ilmu baru. =)

da settle semua.jom balik Pahang! doakan keselamatan yana ya. 

salam and happy holiday and happy aildiladha.

Tuesday, 1 November 2011

:: Tetibe Tak Pandai Guna Calculator ::

Assalamualaikum and good nyte ( kih3 )

tetibe wat entry agak skema malam ni. Ya Allah , permudahkanlah segala urusanku & rakan2 ku untuk minggu ini dan seterusnye. amin.


da lame betol blog ni tak terusik.al maklumlah wanita 'bekerjaya' dengan kuliah tahun akhir ni memang camni.isk3.
yeay,next week raya! balik Pahang.yeay yeay!
but.... sebelum balik kena TEST DSP ( Digital Signal Processing ).alahai... banyaknye la rumus kena apply.nak ingat mende yg belajar subject Signal tym tahun 2 dulu memang x ingat la kan.( Padan muka kat diri sendiri sebab class Signal dulu memonteng kat cafe... menyesal x sudah sekarang  ... )
dah la subject SIGNAL and DSP ni related. jangan mengeluh yana... Berusaha!



memang mess tempat study yana ni. ni kat rumah sewa. kalau tym SPM dulu memang sekejap je dah lena. dah besar panjang ( panjang tu x.. tinggi sedikit..hik3 ) ketiduran tym study telah dikurangkan ke level yg minimum.ngeh3.
Chipsmore tu sedap! yg chocolate lebih punye.
Calculation ni lomah sikit den. even guna calculator pon still akan menyerabutkan housemates suh jawab soklan tu.
ade ke patut tadi wat muka2 manja kat Izah suh die tunjuk camne nak dapat jawapan subject DSP ni.
then,letak sekeping chipsmore as hadiah.kih3.
Izah memang membebel suh yana sabar tunggu jawapan ( sebab yana bising2 kat die ).
plus... izah lak x paham yana tanye ape kat die tym awal2 tu ( sebab bahasa melayu yana tym cakap memang susah orang nak paham...saje nak bagi orang berfikir susun2 word jadi ayat..heeeeeee)
memang nak kena tumbuk kot yana nih. hihi.

 p/s: moh le kite sambung study DSP ni. doakan yana nak test khamis ni.jumaat pagi kul 6.30am akan bertolak balik. hepinyeeee =D


Wednesday, 19 October 2011

~ Class Embedded System ~

Assalamualaikum.

pernah anda semua main2 tym class ? lebih2 lagi da final year? class yana sem ni memang selalu main2 tym Embedded System. tapi main2 pon imput absorbed dengan lebih cepat. Thanks to Encik Muzammil. kami suke class encik..


maaf lah pic ni kelabu2 asap sikit. ape2 pon tym ni kami blaja tentang flow if ade interrupt and bla bla bla so on... =)

sebab lecturer kami study kat korea dulu maka tiap kali beliau nak cek attendance maka kami akan 'melanguage'kan lidah kami. kalau boys sebut 'deaa' and if gurls mention la yg kita ade dalam class tu dengan sebut ' neaa'. awal2 tu memang duk gelak2 but alah tegal biase. kami suke dats word. hehe.

pic yana tym main2 jadi lowest priority ( sebenarnye ikut ketinggian ... sob3 )


student lain confem tengok, sape la yg duk kat laman fkekk masuk2 lubang kertas tu.hehe. ape2 pon,we enjoy dat class!

semalam , kami belajar Android application kat lab. even ade yg crash, tapi agak menjadi jugak la lab semalam. siap ade yg masukkan ape yg kami wat dalam lab tu into their handphone yg canggih2 tu. congrates kawan2. nanti wat application lagi ya.. =)


ni la hasil nya bila tekan button Menu tu. siap ade bola gerak2 lagi nanti. semangat lebih cikit bile lab ni. ok la, nak gi class lak jap lagi. weekend ni UTeM punye convo.confem ramai senior2 yg datang. c u oll's in the next entry.

salam everyone.

Tuesday, 18 October 2011

| Hidup itu Mampu Mengajar |

Assalamualaikum.

" Aku melihat hari semalam untuk memahami hari ini dan untuk mengerti hari esok " 

- Omar Khayyam , ilmuwan Islam -


pengertian yg bagaimana? ya , semua manusia termasuk yana sendiri pernah melakukan kesilapan. tapi itu semua ade hikmahnya. kita bukan malaikat , but kita mampu menjadi insan yg lebih baik. 

terlalu banyak pengajaran yg yana dapat dari peristiwa2 yg berlaku sepanjang hidup yana. yg mengajar yana menilai ape yg terbaik untuk diri sendiri , masa sekarang dan masa hadapan. InsyaAllah , pilihan yg dibuat perlu difikir dengan baik. doa itu senjata bagi umat Islam , jadi berdoalah selagi termampu. senyumlah selagi termampu. bekerjalah selagi termampu. er er er.. ape lagi ya? sambung2.. hehe

Alhamdulillah , yana dikelilingi family yg memang akan sentiasa menyokong, housemates yg baik2 ( dekat 4 tahun hidup bersama ... dah macam kembar berenam .. kih3 ) and rakan2 yg banyak ajar yana tentang life ni. arigato!


credit to Aini coz die yg amekkan pic ni. ni la housemates yana.kami berenam duk serumah..yana suke sangat!

berbalik to persoalan yg sentiasa yana fikir tym masa2 terluang. ( even yana ni banyak cakap tapi yana kalau senyap sorang2 tu,yana berfikir ).

tentang ... study ( insyaAllah June 2012 habis ) , kerjaya , nak balas jasa mama & abah , rakan2 and macam2 berkaitan masa depan. semua orang akan merasai ape yg yana statekan tadi. melihat hari2 semalam bukan bermakna kita juz ingat but ambil ape yg patut untuk digunakan sebagai bekalan or peringatan masa depan. 

first example nye , bile kita pernah gagal dalam study kita. yana pernah rasai 'zaman gelap' yana tym SPM dulu.even cikgu2 and mama n abah bagi harapan yg tinggi but Allah tu Maha Berkuasa. result x macam yg yana harapkan.kecewa bukan main sampai phone x angkat , x kuar bilik and online UPU pon abah isikan. But Allah da aturkan jalan hidup yana.Alhamdulillah sekarang da mampu adapt dengan condition study.kih3. ( kecewa tym awal2 dulu ).x semestinya kita gagal dulu , kita berterusan gagal memanjang.. =)


and satu lagi yg yana paling x suke bila orang putus cinta ke , kekasih lari ke , die rosakkan hidup die macam bunuh diri ke. Allah marah bunuh diri. x pon die mainkan hati and perasaan orang lain semata2 nak lupakan someone. Love when u are ready not when u r lonely. ( ecece ... copy quote sape tah kat fb ). banyak lagi perkara positive lain yg boley buat dari wat benda2 x betol tu. isk3.

yana nak rest2 lak malam ni. sleep well everyone. maafkan orang lain sebelum kita melelapkan mata.

p/s : maaf if entry malam ni agak terkedepan dari umur sikit. hehe. 

salam.

Tuesday, 11 October 2011

| homemade chocalate : Ziachoc Tisya |

Assalamualaikum.

CHOCOLATE?? of coz banyak benefits makan choc ni even sejak kecik our mama, mum, umi, ibu, mak akan cakap :

" kalau tak nak gigi rongak , jangan makan chocolate. "

Mama tipu yana ! hehe.. padahal gigi anda semua rongak tym zaman budak2 dulu sebab anda malas gosok gigi! gigi based on enamel , yg bile bercampur dengan kadar kemanisan chocolate tu akan mempercepatkan bacteria beranak pinak and rosakkan gigi. So , choc adalah TIDAK BERSALAH LANGSUNG becoz yg salah adalah tabiat kita dalam menjaga gigi. peace! 



I make it simple. Homemade chocolate adalah pilihan terbaik kalau nak bagi hadiah , as hantaran tunang or khawin , nak bagi roommate saje2 coz nak suh diorang release tension. ( choc me'low'kan kadar kestressan ) or memang bagi kat diri sendiri suruh makan. Maka , sila lawat : 


facebook :

  • Ziachoc Tisya
  • Siti Aisyah Ibrahim ( beliau adalah owner Ziachoc Tisya )

100 % homemade and hanya akan dibuat if tempahan dibuat. 

owner bisness choc ni boley ikut ape yg anda nak. nak isi ape dalam choc pon anda boley discuss dengan beliau. Caranye , juz add facebook yg dah mention tu and tanyelah banyak mane pon tentang choc kat inbox message or kat wall..dipersilakan and jangan malu2.. Harga semua boleh runding. =)

Jom enjoy Ziachos Tisya's pictures. ( semua dalam entry ni semua homemade choc Ziachoc Tisya )




I love u too Ziachoc Tisya!


yg colourful ni white choc + oreo. cool!


for anyone yg suke plain choc macam ni leh try..yana da try..sedap sampai rase nak amek semua.tamak haloba betol..isk2.

so , pergi ramai2 serbu Ziachoc Tisya ya. nanti ade mase yana update lagi. ( i'm so tired ..huuu )

nyte & salam.