Saturday 19 November 2011

- Macaroni Cheese Baked & Donburi Teriyaki Chicken -

Assalamualaikum.

rindu kat blog ni... rindu! 
even banyak nak share tapi xde masa. sob3. 
ni pon ngah taip tym rest study Computer Architecture.

aritu , ade kawan2 minta resipi Macaroni Cheese Baked. 
resipi asal ni dari housemates yana ( Siti Nabilah Taib ). 
untunglaa die coz akak ipar die pandai masak. 
nak akak ipar camtu jugak! =D
buat tym cuti mid-sem ( tak cuti mane la bile assignment bertimbun ).
now, baru nak share resipi. sori my dear frendz yg minta aritu.huhu.

 
~MACARONI CHEESE BAKED ~

Bahan A : 

  • Macaroni ( 150 -200 gm )
  • Cilipadi ( 3-4 biji )
  • Cendawan Butang ( sile potong nipis2 )
  • Daun kucai
Bahan B : 
  • bawang besar ( 1 biji - potong la dadu )
  • serbuk kari ( 2 sudu besar )
  • daging or ayam cincang ( yana guna brand Ramly - ya, sila sokong buatan Malaysia ..hihi )
  • garam + gula ( ikot sedap anda )
Bahan C :
  • 5 biji telur Gred A
  • 200 ml susu cair
  • 2 camca teh tepung gandum
  • 1 teh gula
  • 1 teh garam
Cara-cara:
  1. Rebus macaroni tu sampai lembut ( kat paket selalu ade mention berape minit die masak ). Da siap tu,angkat n tos.pastu sapu cikit minyak.
  2. Anda amek la mangkuk besar. Bahan A tu satukan semua sekali.
  3. Panaskan minyak.Then , tumis la Bahan B. da agak masak cikit2 , masuk pulak Bahan A yg da siap kita satukan tadi. 
  4. Bahan C tu kacau la semua sekali guna pemukul telur.
  5. Loyang tu better yg nipis ( cikgu yana cakap ). sapu cikit marjerin. masukkan semua sekali dalam loyang. ratakan. Tabur cheese Mozarella lak. 
  6. Bakar dalam 20 minit. kalau x masak , bakar lagi sampai masak! 
p/s: sape suke cheese tu , ley tabur banyak2 Mozarella tu.sape x suke tu tabur cikit je macam yana. =) 



malam ni yana makan Donburi Teriyaki Chicken.
kat Jusco Ayer Keroh tadi. 
ok la rase die. not bad. ni Jepun punye makanan.
not bad pon habes jugak yana makan.
Alhamdulillah.

Donburi = makanan Jepun berupa nasi putih dengan berbagai macam lauk di atasnya seperti ikan, daging dan sayur-sayuran berkuah yang dihidangkan di dalam mangkuk besar yang juga disebut donburi. Kuah untuk donburi bergantung pada jenis makanan, tapi pada umumnya berupa dashi dicampur kicap asin dan teriyaki sos.

ni la rupenye.
Ok la . jom tido jom. salam everyone!

2 comments:

  1. ko ni suka sgt citer sal makanan kan...haha..tp aku suka gak baca...nanti leh laa aku wat makaroni cheese pasni...hehehe

    ReplyDelete
  2. wat la izni... senang je.. =)

    ReplyDelete