Thursday, 6 December 2012

:: Nota Hati Arini ::

Assalamualaikum.

Really happy coz off-day lagi. Da off-day perangai tak tentu hala tu muncul semula. hehe. Today , menghabeskan masa ke Low Yat & Times Square.


# lepas parking depan ofis roommate. hik3 #


Bukannye ape , phone ala-ala da meragam. bile call dengar suara sendiri kat hujung talian..macam menge'dog' lak kan. isk3. Tapi I'm not a gadget's lover. So , tu yg pegi jugak survey2 jenis ape yg berkenan. Pastu yg tukang view spec phone , my fiancee laa. Nak harapkan diri sendiri memang tak tahu la. Pasni leh la main2 note die main game. Tunggu la bape bulan lagi baru dapat main... haha.


# Tetibe rindu my ex-roommate coz tym belajar dulu selalu main Angry Birds kat class guna phone die. #


Ya Allah tak bersabarnye nak balik Pahang. mane taknye , da lama tak balik. Mujurlah Sultan Selangor birthdaynya Selasa depan. kena lak betul2 nak area off-day. 4 days u know! Holiday again! wink2..


Already tired. Lets go to sleep. nanti tak awet muda. haha. as-salam people.

Friday, 30 November 2012

:: Rest post ::

Assalamualaikum and good nyte people. ahaaa.. I have try to sleep but after finishing my laundry and sidai2 , a disaster come. I cannot sleep!

So, I put on a mask on my face. Aloe Vera u knowww. ( to heal scar2 yg ade kat muke ni la. I try. hehe ). Best jugak rupenye mask SkinLite yg ade jual kat kedai Sasa tu. Buy 4 for RM10. rembat bersama si housie , Alia. haha


tak sabar nak balik Pahang. coz dah lama tak balik. Birthday Sultan Selangor , I have to get out from dis state for a while and bermaharajalela kat Pahang. cuti. hihi. 





Sekejap je rupenye masa ni. Bizi survey2 mane yg patut , discuss and so on. I'm not a perfectionist but I want to make it simple as I could BUT it will really looks sweet. Yg penting after tu. Preparation itu penting. Doakan saje yg baik2. =)


Need to sleep coz petang tadi da penat bershopping bersama Alia. Happy weekend and nyte. As-salam.

Sunday, 11 November 2012

:: Engagement Day of mine ::

Assalamualaikum people.


Alhamdulillah settle sudah satu stage. next stage insyaAllah coming soon.

Actually yana pon tak sangka secepat ini. but Allah da arrange it beautifully. 



# wallpaper phone encik fiancee #


Dulu masuk UTeM tym first year nampak pon kat fb je. tapi da frendz fb, so x tegur pon kat alam realiti mahupun maya. Seingat kami, hari tu ade Pc  fair kat MITC. so , masing2 pegi dengan kawan2 masing2. At dat tym , terserempak. dalam hati macam , 


" eh , macam kenal n penah nampak muka die "


rupenye , he thought da same. masing2 pandang semula ke belakang. tapi tak tegur pon until la si dia tegur yana kat Cubic UTeM to make sure orang yg betol ( part ni yana tak ingat , si dia je ingat. haha ) Then , teruskan hidup macam biasa yang tak tegur tu sampaila yana nak habis belajar selama 4 tahun kat my beloved UTeM. When he was working , barulah berkawan. on dat time , yana sangat bizi menyettlekan urusan belajar but he understood me better. Thanks.



 # he was listening to our elder people #


my parents memang sangat suka dia. sampai penat telinga ni nak dengar nama dia kat rumah tiap kali balik Pahang. jadi menantu kesayangan mama & abah la pasni. Alhamdulillah everyone happy and make me happy too.

On my Engagement Day, oll my housies of PV5 ni were going to Pahang. sorang jadi driver my baby ( coz on dat night , I have to work. then I need to sleep for a while - sejam je tido. huhu ). And da rest naik snow white si zati ni. Sampai Pahang dalam kul 9.15am after bertolak dalam kul 7.30am. berlumba ke ape Alia & Zati ni? ~ wondering ~




# picture taken by Zura's Ipad #



Masih dengan outfit keja and tak mandi lagi. Mereka2 da comel + cantik sume da. 




 # with my mum yg super-duper bizi on dat day. #



# Next pasni si Zura lak. hehe #



Yana puas hati coz 4 of 7 ni yana gubah sendiri. It created with love. Ramai jugak sedara si dia tanye yana beli macaroon tu kat mane. Yana beli kat WRAPSTARZZ at Wangsa Walk. mama pon cakap sedap.hehe. Buah tu pon digubah kat kedai. sonang keja den..  haha. Red Velvet cupcakes by my maksu. maksu wat lebih jugak untuk makan2. and my housies memang cakap sedap red velvet tu and mereka sanggup mencari kat dapor..haha. sireh tu sebenarnye bunga yg digubah untuk letak atas meja. selit je daun tu kat tepi2.. pandai tukang buat tu buat seperti yg dipesan..Tq Kak Jihan.. heee..



# Kak Jihan jugak yg make-up kan. Tym ni melihat his family sampai dalam debaran #



Salam his mum. Ma rase kot kesejukan tangan tu. huhu. yg belakang2 tu all his aunties & nenek. First tym jumpa ma time ni. 


Alhamdulillah , everything running smoothly. Pray for us. Thanks to all my housies Melaka & PV and my frendz yg banyak bagi idea2. 


Yana rase beruntung to have him in my life. Ini serius. Mohon diri and Happy Deepavali to anyone yg celebrate it. 


as-salam people!





Saturday, 27 October 2012

:: Convo - Scroll - Flower - Family - Friends ::

Assalamualaikum.

Happy Convocation to my friends and also me!

yeah.. meh2 nak story about my UTeM punye convocation. bajet sorang je study kat UTeM dulu. Jumaat ( 19 Oct ) ingat nak gerak pagi2 tu. then , ade hal yg tak dapat dielakkan. My housie si yuyue ni inform LRT rosak lak. so sume pakcik teksi tak nak hantar orang ke k.l coz on that day ramai orang drive pegi keja... itu membawa probs yg BESARRR coz sah-sahla jalan MRR2 tu jem. errghhh. rosak planning nak photoshoot dengan housie umah Melaka dulu. tunggula kejap jem reda ( coz malas nak harung jem ). tunggu agak2 okay, kul 10 lebih jugak baru gerak. Malacca , here I come! yippi!


# otw to Malacca. profile pic fb den. haha #


After berjumpe member2 yg muah2 , have to check in. coz convo kali ni ade mak su and nenek, yana pilih King Hotel punye apartment. comfortable yg pasti. already booked for 2 days. 1 night rate was RM328 for Deluxe apartment. ade banyak jenis. and anyone yg keja dengan government bolehla dapatkan diskaun lagi. disebabkan yana ni keja swasta, haruslah menggunakan nama mama sendiri for check in.. hek3..
Berbaloi. dah le dekat je dengan UTeM.



# after kenyang breakfast. melepak. #


# my younger sis. 13 years old. student #


Then, after penat berkelam kabut kat Dewan Besar UTeM tu , here da pics. Let them story to you. weee...





# credit to adik yat @ maman #

They olls ni lah housie yana tym study kat Melaka dulu. sume posing tayang kasut - coz tak penah pakai kasut fully bertutup hitam. skema lak rase. haha. terpikir , apelah nak buat dengan kasut tu sekarang?




# Finally , we are graduates from UTeM 2012 #


HAPPY CONVO!



dah bersnap2 pic bagai , malam tu have a great dinner with my family at Umbai. sedap betul melahap ikan siakap bakar - ikan pari bakar - kepah berlada - sotong celup tepung - udang - sayur kailan . yummy!


# muka kenyang. hehe #


and after da settle sume kat Melaka. need to going back k.l again. sobs. have to work on tomorrow nightnye.


Okla. next weeknye UTHM convo lak. Sieza da ajak datang sane celebrate diorang punye convo. but I really cannot make it. sorry Sieza n da geng. 



need to sleep coz esok keja. baru la tau masa cuti itu berharga. hehe. as-salam people!

Saturday, 13 October 2012

:: Wedding Reception & FullHouse Cafe ::

Assalamualaikum people.


Cannot sleep as usual bile da bantai tido lepas Solat Maghrib until 11pm tadi. tu pon bangun sebab bunyi text msg phone. same as my final year time dolu2. hihi. 

Actually pagi tu nak swim ler kununnyerrr reramai, then kuang3 , after finish my Subuh prayer , gedebumm again join Zura and Ijat krohhh. tak senonoh punye anak dara. Ingat bangun tu sempat la. Hamek ko! bangun2 je , our mummy si yuyue da prepare breakfast nasi goreng sambil dibantu bibik2 kehormat , si Alia , Ijat and Zura untuk menggoreng keropok terengganu. Ori from Terengganu by Alia. Kamsahamida. =p


Yana : tukang makan + cleaner pinggan2. job diorang bagi.


Then , ready for wedding reception classmate si Ijat , Zura and Yuyue. Janji kul 11.30am , bersiap sensorang sume start kul 10 am. nak mandi lagi , iron baju lagi , touch-up ckit muka bagi kasi fresh ckit. At last , tunggu si soul-mate yuyue ni datang. konvoi reramai. Oh my , all UTPians , yana sorang je UTeMian ( all of them memang friendly , boleh masuk dengan kepala ting-tong yana. haha. tambah bilangan friendz di alam nyata. kui3 )


We start our journey to Serendah. weeee... 


Coz I'm not driving , lepak seat belakang. kereta gamatnye ya rabbi. Perangai sensorang yg outsider akan fikir bile potong konvoi we olls semua.


" I think they are 17 years old creatures , not engineers. no one ".  


Sampai2 je teros naik stage pentas ( coz buat kat dewan mane tah , lupe lak. ) , and ambil pics dengan pengantin. tapi pics dengan pengantin kat photographer. sobs. Congrates pengantin! her name is zai. very friendly and cantik sangat ! Ijat told me yg zai da pregnant 4 months , reception die baru nak wat coz sekali harung dengan akak die. tapi perut die tak nampak pon. tak senonoh perangai tengok perut orang. hahaha. Semoga baby lahir dengan sihat. ameen.



 # With Zura , si engr at Yokogawa. die nak pindah Miri da January depan. congrates darling !  #



# UTPians #


After penat memenuhkan perut sensorang dengan nasi minyak , ayam , daging kambing , acar buah , papadom , sayur terung , cendol and macam2 lagi , balik la kan. memang yana and ijat have a good sleep sambil membiarkan Zura and Alia kat depan drive. keh3.

Then berjalan2 kat Carrefour. sebab peti ais yg diorder kaki belakang senget bila sampai rumah. memang panas hati la semua. dah la tunggu lama kat situ , tetibe Zura marah and teros cari manager coz orang  yg handle situ wat derk je. tahu la muka sume baby-face...# muntah #


Ingatkan yana garang , ade lagi yg lagi garang. haha. after settle dat matter , lapar lagi. Kunun nak makan light2 je kat Delifrance coz macam sedap je roti situ. Tetibe semua nak pegi Fullhouse kat Wangsa Walk pulak. We have our dinner there. Here some random pics. pilih pics yg mane berkenan je. you know me. haha


Layanzzz...



# Abaikan tudung yg memang senget-benget tu #




 # Tengok menu pon boleh snap pic ag. #



 # So cute dis place. rase nak rumah camni. bajet Korea la kunun. hihi #



 # Ijat & Alia , my housies #



# Chicken chop # 


Lupa nama panjang die. But , MEMANG SEDAP. yummy! Zura and Ijat makan spagetti. but i'm not spagetti lover. so , I choose dis kind of food. And Banana Milk Shake memang akan jadi faveret after dis. =)




# free-style from us. muka bahagia #



 # Suke tempat ni! #


I love to spend my off-day period with them coz after we olls struggling for companies , we need our 20s - friends - bonding time together. Get a life gurls !

Need to sleep now. Tomorrow will be going to my Mak Teh's house at Putrajaya. Spend time with my aunty. she already had 4 sons. No daughter. So I'll be her loving niece forever ever. hehe. 



Good Nyte and as-salam.


Monday, 8 October 2012

Sunday, 7 October 2012

:: Fully Sunday ::

Assalamualaikum.


Truly happy today coz misi yg agak berjaya tercapai even tudung convo tak beli lagi. fuhh. takpe. esok nak convo pon sempat beli lagi. ( ayat nak sedapkan hati sendiri ). 

At Tropicana City Mall survey macaroon yg si chekgu ni cakap sedap. memang yummy pon. weee.. then gi cari tudung kejap. Penat nak cari tudung yg serasi dengan jiwa. color lagi. But da best part of today is dapat tengok Taken 2 and rembat selai baju selai cardigan. pastu hasut yuyue beli skirt comey2 tu agar tidak rase bersalah rembat sampai 2 helai. haha.




* If harm was done to your loved ones , would you do anything? *



Basically Taken 2 ni sambungan Taken yg first punye. Best. berdua je tengok dengan yuyue and ade scene2 yg macam ngeri or cuak tu terpaksa tutup pakai tangan sendiri. forget to bring along mafla wayang ( function : penyelamat time scene ngeri & selimut time sejuk ) ..sadiss..

Then , pegi SSF home deco. Satu je tak suke sini. PARKING. muat2 je jalan nak masuk parking. tensen betol. lagi tensen bile autopay SSF ni kat building sebelah. marahnyee. mujur la barang situ comey2. survey punye survey rembat la 5 bijik bakul yg nampak sedap di mata. but da flowers tak sempat pilih pon. mane taknye , nak solat maghrib lak. memecut la ke Ikea untuk solat and menunaikan hajat sendiri & yuyue untuk membaham meatballs. tapi disebabkan nafsu makan tu berkuasa penuh time tu , si yuyue ni mampu habeskan 1 plate of spagetti and also 1 plate of meatball. yana juz meatball and apple cake. tu pon seksa nak habeskan. Ape2 pon , senyum dengan gembira bila perut da settlekan. hihi.


Later mission. Next week! gotcha!



Alhamdulillah, everything going smoothly. Both of parents tak sabar , kami berdua berdebar2. Need to sleep rite now. I'm sleepy. Jom tido. as-salam people!

Thursday, 13 September 2012

:: Mabruk Nisa' ::

Assalamualaikum people.



Congrates Nisa! 


baru tengok video nikah die kat Vimeo. lambat betol nak update news. ha3


as-salam.



Wednesday, 12 September 2012

:: HEALTH & LIFE - makes an emotion ::

Assalamualaikum. 

Well. tetibe saje nak share something yg gives us benefit , especially to people yang nak berdiet. yana memang tak de la nak diet. But , I need to check my cholestrol level coz one of my housie , si yuyue ni gi cek lak cholestrol die. and she said that yg optimum ialah pada kadar 5.2. But , her result was 6. And now, her dinner adalah oat + potatoes + salad. Hamek ko ! 




* yg tudung purple tu yuyue la tu. bukan TudungPeople ya. haha *



Back to da entry setelah mengarut. Sori... heeee


Ni pon based on my reading of Mingguan Wanita. style makcik2 da bace magazine camtu. haha. just ignore that feeling becoz many tips about life + health and some other issues yang akan membuka mata anda yg sepet tu ( nak mention diri sendiri.. haha )


First, APPLE !


It gives us hormon GLP-1 yg function die adalah untuk send signal to otak and tell us :

" Perut anda dah kenyang. Stop it! kalau tak stop , anda akan gemok ! "


haaa.. then , teros stop. bagus kan? hehe. makan epal yg saiz die medium 15 minutes before you have a meal untuk mengekang nafsu makan. Hebat... Hebat... Hebat...


Second, CILI MERAH.

Dietition mentioned yg dis kind of vegetables ( sayur rupenye ) ada capsaicin. It helps to gives us rasa panas + pedas = lapar berkurang + add more energy. Lama weh tak buat equation !


RUMPAI LAUT yg macam agar2 tu. Mampu menghalang kelaparan sebanyak 30% and terus berasa kenyang sehingga waktu siang. Biaselah mende yg ade serat semulajai ni kan? haha.


Anyone yg suka TEH HIJAU sila teruskan ya. Hobi minum 3-6 cawan per day will helps our body to burn up energy until 40%. Add on with kadar pembakaran lemak berlebihan. Awesome right?

 

Besides that, EGG becoz from research yg dibuat by Jurnal American College of Nutrition, makan 2 biji telur for breakfast will makes us tak lapar until lunch. So, takdelah pegi pantry and have a biscuit la and pegi mamak kul 10 pagi. 




 * Salad yg import from Google. heee *


Patotlah yana pelik housie yana si Alia ni beli LEMON dalam 10 biji tadi. tanye die buat ape lemon banyak tu. she said that yg die wat minum. Fact from I read just now is it slower down kadar penyerapan gula after having a meal and avoid gula darah rendah yg akan membuatkan people eager nak makan lagi and lagi. Ditambah pulak dengan Malaysia yg kaya dengan makanan ni. =p


GARLIC or bawang putih. Ini bukan cerita Bawang Putih Bawang Merah tu ya.. motip? haha. garlic ni merangsang sistem saraf otak untuk bebaskan Adrenalin. Satu hormon yg mempercepatkan kadar metabolisme badan. So, it burns our calories a lot. Subhanallah. Semua yang Allah cipta ni banyak bagi benefits to us. cuma manusia ni je makan fast food banyak2 and it gives us harm. Sobs.




* See that green color? *


Actually, tadi pegi Tesco kejap untuk membeli bahan2 nak masak esok nye. coz tomorrow is my off-day! kalau da off day memang tahap kemalasan untuk turun ke bawah membeli lunch adalah tinggi. So , just prepare and buy something yang boleh dimasak at home for lunch. wewewe.


As usual have a chat with my housie yang nak tunang dis November , and she tells me about her date , hantaran and tarikh khawin sume. Yana? tak pikir lagi tu sume even nak pakai color ape. Now, da tengah bulan September. Memang malas nak pikir punye orang. haha. Kalau orang lain da siap bizi da prepare sana sini. Lucky for me coz dapat family yang simple je fikir. Yg yana gi survey sekarang adalah barang2 rumah. macam mesin basuh , peti ais tu sume. tah pape tah. Macam ade kesengalan lak di situ.. haha. Just praying for my happiness ya.



Need to charge energy. My roommate da tido da. Sleep well people. As-salam. =)

Saturday, 1 September 2012

:: Hanyalah Satu. Awesome! ::

Assalamualaikum.


rindunye kat blog ni. but lately sangat penat and bile cuti betul2 merehatkan diri. hiks.

After watching Barbie as Island Princess kat youtube , tibe2 teringat lagu ni. An awesome song by Nora.






and now , kena pegi cek saiz jari kat kedai emas. sebab orang dah tanye. cincin si dia pilihkan.. camnilah bile berjauhan.. but I'm happy.. parah betul sebab tak tahu saiz jari sendiri. isk2..I need to go right now.


as-salam and may today be as your wish.

Thursday, 23 August 2012

:: Syawal ::

Assalamualaikum semua.



Currently takde masa nak update pasal raya lagi kan. Bz raya. hehe. Padahal kat rumah aritu berebut broadband mama dengan adik coz broadband sendiri tertinggal kat umah Ampang. adoyai. sape suruh balik malam raya , semua nak tinggal. sobs.


Apply cuti 18 and 22 August coz nak raya. Approved 2 ari tu. Sekali engr Nadia nak balik kg husband die kat Kota Bharu. dah la baru kawen , kesian lak kat die. Sama2 setuju and bagitau Chua boleh ganti tempat Nadia. ( padahal da deal dengan Nadia nanti kalau yana macam die , die kena ganti yana lak. haha ). Lagipon dis year , mama semua kueeehhhh tunjukkk je. rumah pon panggil orang kemaskan. kire takde keja la nak buat. so , takpe balik lambat pon. rumah nenek lak setakat 10 minit tu je. 



# model kueh raya tunjuk #



Tapi  haru gak la last day tu. tym rest , orang gi bazar , drive laju2 pegi McD beli siap2 nak makan dalam keta berbuka nanti. Tepat je kul 7pm , teros punch card kuar and terus drive straight masuk LPT ( Highway Pantai Timur ). Kental gile rase makan berbuka sambil drive. Baru rase ade kampung. kui3.


Alhamdulillah dah x jem. Nama pon malam raya , orang semua da main mercun kat kampung da. =p


Cake jangan cakap. resipi je ade salin aritu. buatnye tak sempat. hahaha.


Of coz ler salam2 di pagi raya. tapi dis year lain sikit. keh3. salam raya dengan abah sempat pssstt kat abah yg ade orang nak datang. ( idea Siti Nabilah la ni. terima kasih chekgu. haha. mama la ni tak nak tolong bagitau abah. puas bodek2 pujuk pon mama suruh bagitau sendiri. adesss. ). tapi yang tak bape nak bestnye, abah tak dengar lak yana psssttt2 tu. Boleh lak tanye " Sape nak datang?? ". confem la semua aunty + nenek + atuk + kazen sume pandang... terus cakap kat abah " later2 akak story balik ". kelakar lak ingat. haha.




# with my dear yg selalu dibuli #



# mms di pagi raya. sayang lak nak makan kalau tembikai camtu #



Raya macam biasa berjalan la. Raya kedua kunun nak pegi beraya rumah cikgu. sekali da parking depan umah cikgu , mama call suruh balik on dat tym jugak. sebab sedare jauh datang sampai 9 bijik keta. banyaknyeeeee. berkejar la balik umah , dah la mama sorang2 je kat umah. ( mujur la cikgu tak perasan da sampai umah cikgu ..haha ). Lepas melayan tetamu , memang takdela nak kuar beraya da. tertido depan tv. elokkk sangatt.






# tym raya kena tunaikan janji untuk belanja cake SR #



# culik anak mak ngah si Sofinna ni jap. hiks #



Raya seterusnya memang duk melayan tetamu je. Ramai betul kenalan abah and mama. rumah Fatiah je mampu jejak raya ni. Sori kawan2 semua. Raya ke-4 da kena balik k.l da demi tanggungjawab. Masuk bilik je kat company teros Chua and Y.P tanye duit raya and kueh raya. Dah la macam takde keja sangat kalau shift malam ni. Arini da Khamis. Sabtu pagi da balik Jerantut semula ( tak puas raya lagi kan. haha ). Padahal da nervous sangat ni nak tunggu Ahad. lagi 3 hari. Tu tunggu next entry. kalau rajin update. haha. Semoga dipermudahkanNya. 


tak terlambat lagi rasenye. baru hari raya ke-5.



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIN



Okla. nak tido sat. kumpul energy nak masuk kerja. thanks for reading story raya yana dis year. muah2. as-salam people.

Wednesday, 8 August 2012

:: Sami Yusuf - You Came To Me (Feat. Dato' Siti Nurhaliza) ::

Assalamualaikum


Juz to share dis video yg ade calloboration Sami Yusuf & Siti.







Sangat rase mengantuk.



nyte people. as-salam =)

Sunday, 5 August 2012

:: Tips Color Matching Dengan Kulit ::

Assalamualaikum people.


Have an awesome day with my clicks. Seronok bekerja and dapat team shift yg sengal2 ubi. Kalau stress pon dengan board down je. Kalau stress tu everyone rase nak baling je board yg bernilai 8k U.S tu kat sungai belakang company. haha





 # Muka puas hati after 'scrap'kan board dalam sungai. haha #



Woman loves color!


Tym shopping lagila. asal baju cantik and sweet2 gitu , mula la start meroyan nak beli. BUT , da problem is warna baju tak sesuai dengan color kulit anda. Yeah , it needs confident when wearing some clothes. Confident level tu memang da good good. But some sort of colors boleh menenggelamkan anda. Serius salah satu punca baju mahal tak nampak menarik. sebabnye tak sesuai dengan color kulit. Menyesal la kalau baju dah glamor + gaya artis tapi nampak biaseeeee je. No no no ....



Color Tips !



KULIT PUTIH AWESOME

Pakailah semua colors pon. confem awesome. but prefer pastel colors macam beige , biru muda or pink. yang dah putih melepak tu bersyukur lah ya.


KULIT MACAM LANGSAT ( KUNING LANGSAT )

Warna tropika like jingga , hijau , merah , kuning and biru akan membuatkan anda cantik and menimbulkan diri anda. hehe.


KULIT SAWO MATANG ( normal )

Boleh pakai ungu or maroon. sape cakap tak boleh? Boleh okey!


KULIT GELAP YANG MANIS

Bile da gelap , better jangan pakai warna yang ekstrem untuk kulit. macam pink , oren pekat , merah. sah2 macam not fair kat diri anda sendiri. Make up pon don't put too much. Light2 je gitu. hehe.












# Rani. even die gelap but she is too sweet !. hehe #



Need to rest. sebab esok cuti. entry ni tak ikut masa sepatutnye. ape kena la blog ni. lambat sehari. pity for me. Nyte and as-salam people!

Thursday, 2 August 2012

:: Ramadhan Itu Nikmat ::

Assalamualaikum.


Have a deep sleep malam tadi sebab as usual penat. Esok kena masuk shift da. Even penat but really happy with what I'm doing right now. Today is my off-day. need refreshment.





# Dis pic had been taken a year ago. Pic ni time stress wat thesis. muehehe #



Raya ni kalau ikut schedule shift tu I have to monitor them on first day of raya. Even gaji akan double triple tapi x nak jugak. raya lagi penting. memang tak la kan nak sambut raya kat situ. menangis meraung nanti kat bilik team tu. haha. mujur la engr2 yg chinese tu sudi menggantikan we olls yg nak celebrate Hari Raya Aidilfitri ni. Thanks Chua , Chee San and Yp. weeeee... =D



Ade request lak someone nak cheesecake. kalau sempat buat , kalau tak sempat makan je la mende yg ade. haha. # berdebar macam nak gile tunggu raya ke-8 #



So , camne dengan hari2 berpuasa anda? Is it o.k or k.o?


Dis Ramadhan bring me a lot of perasaan bersyukur. When I'm going to bazar ( depan company je bazar , senang. jalan kaki je ) , ramai manusia yg hidupnya serba kekurangan. Selalu pegi bazar dalam kul 4.30pm gitu coz lunch hour dibawa ke petang. So leh gi bazar. hiks. Kalau pegi lak , ramai2 , selalu Board Repair Team pegi segerombolan meninggalkan engr2 cina yg 3 orang tu jaga bilik. keke. 





Rasullullah s.a.w bersabda:


" Tangan yang diatas ( orang yang memberi ) lebih baik dari tangan yang dibawah ( orang yang menerima ). Dahulukanlah ( dalam bersedekah ) orang yang menjadi tanggunganmu. Sebaik-baik sedekah ialah yang masih meninggalkan harta kekayaan. Barangsiapa yang menjaga diri sopan , maka Allah akan memelihara kesopanannya dan barangsiapa yang mahu mencukupkan dengan kekayaan yang ada , maka Allah akan mencukupkannya. "

( HR. Muttafaq alaih )


Kadang rase menyesal bile kite tengok plastik makanan kita ade macam2. kuih la , lauk la , air la. banyak jenis. but ade yg do not has a chance nak makan too many food like us. # Sedih  #


That's why la zakat ade for helping people yg memerlukan. 




# Berikut adalah Kadar Zakat Fitrah 2012 yang telah ditentukan mengikut negeri di Malaysia tahun 1433H / 2012 bagi Seluruh Negeri Di Malaysia #



Okey people. itu yg mampu yana share today. I have to do something like laundry and so many things to do. Tym cuti baru nak buat. sobs. Happy fasting and as-salam.

Sunday, 29 July 2012

:: Tolonglah saudaramu pasti Allah menolongmu ::

Assalamualaikum semua!


No time to update my blog since working life merampas masa2 yg ade. and sebab utama , dah pulangkan broadband mama balik weekend lepas. Da register for my own broadband. Ape lagi , terus on9. hiks.

Becoz a few minutes jap lagi nak pegi bazar , yana juz want to share a hadith dat I read from a book which its title is " 111 Wasiat Rasulullah s.a.w Untuk Wanita Solehah ". thanks to my frendz yg bagi dis book as a gift. 


Rasullullah s.a.w bersabda:


" Orang Islam itu adalah saudara bagi orang Islam yang lainnya. Kerana itu janganlah seorang Islam menganiaya saudaranya dan janganlah membiarkan saudaranya tersiksa. Barangsiapa yang berusaha memenuhi hajat saudaranya , maka Allah akan memenuhi hajatnya. Barangsiapa yang melepaskan kesusahan saudaranya sesama Islam , pasti Allah akan melepaskannya dari beberapa kesusahan di hari kiamat dan barangsiapa yang menutup aib saudaranya , pasti Allah akan menutup aibnya pada hari kiamat. "

( HR. Bukhari dan Muslim )



Salam Ramadhan. =)



Monday, 2 July 2012

:: Pancake Omputihs ::

Assalamualaikum.

Bangun pagi x nak bangun lagi sebab esok da nak gerak k.l ... apekah? sume x prepare lagi kan. padahal barang da lepas dulu hantar last week ( pencil box pon terhantar sekali ke sana. pen pon xde nih ). esok bawa handbag je msuk keta. keke.





tu la breakfastnye. cara die :


wat lempeng macam biase. yana letak coffee flavour ( coz i'm a fan of coffee ). yummy!. even dalam pic tu ade 2 color , yg gelap2 tu sebab letak serbuk coffee + flavour coffee. yg color kuning cair tu letak coffee flavour je. bahasa tunggang - terbalik. TAHU. haha. 

da siap tu kan, bg cool ckit. then wat ler cream die tu. Cream + sugar sesudu. pastu pukul sampai fluffy. then , letak je la ikut suke ati. nak lawa ckit letak chocolate rice. tapi ntah mane my mummy simpan. hamek ! ketulan choc yana letak. muehehehe... then , wat salad buah. kunun.. honeydew + kismis + yogurt. eskrem xde. then. curah ler madu cikit sesudu. heee




p/s : TIDAK SESUAI utk orang diabetes


Pastu malam tadi , berdiskusi tentang baju. kemain kan yana nak jubah simple macam Irma Hasmie punye resepsi. bukan nak jubah tu. nk simple camtu. haha. kalau baju cam dinner da kena reject. sebab , jacket tu macam fit sikit.  First tym baju kena reject. jujur nak mati die cakap. sobs. 

Ape2 pon nak color krim dengan putih je. lovely kan. okes. cukup yana berangan. cukup. =p



Ni sume sebab mood nak pegi wedding Nisa' weekend nih.. ke seremban ler pasni. Ajak roommate si Ijat tu la wat accompany. Barakallah Nisa'. semoga jadi wife yg solehah. ameen.



lunch dulu. perut bernyanyi riang. as-salam people.


Saturday, 30 June 2012

:: Bandar Besar vs Bandar Kecil , Desa , Pekan ::

Assalamualaikum.


My working chapter not begin yet. InsyaAllah next week. Lepas kursus NIOSH tu , balik Pahang terus sebab masuk keja belum lagi. die bagi rehat2 kata kak Alia ( officer hq cakap ). baru la tau kursus NIOSH yg 4 jam tu mahal ( tu pon classmates bagitau mahal ). dalam RM690 hengget jugak la bile tengok resit. company bayar plus bagi claim lagi. Thanks!


Abaikan about work sebab blog ni malas nak cite pasal work. haha.


At dis moment rase nak cakap pasal life bandar and bandar pekan or whateva yg org bandar cakap kg. Kadang2, orang bandar ni ade yg berlagak bandar , padahal raya nak balik kampung jugak. See.. jangan berlagak n sedar asal usul. hehe.


My personal opinion mengatakan di desa , kampung , pekan selain dari Kuala Lumpur , Johor Bharu and bandar2 besar kat Malaysia adalah lebih merasa life. MEMANG la TAKDE shopping complex besar2 , cinema yg gempak2 , apetah lagi klcc or pavilion or mall2 yg femes amos tu. The facts are :

  • STRESS
kadar kestressan warga kota or bandar besar ni adalah tinggi. mane taknye, stress dengan jem. stress dengan life yg sumenye menuntut masa , wang ringgit and others. that's why la muka nampak cepat tua akibat stress. Kat bandar kecil pon ade stress but tak ketara sangat. Yana kalau boleh nak besarkan anak2 kat tempat yg cool and tenang. InsyaAllah , doakan.






  • ALIRAN WANG
word yg sesuai tak dijumpai. aliran wang? macam kelakar kan? abaikan. asal faham. haha. yela , kat bandar besar ni parking lagi , tol lagi. tetibe nak cite pasal tol. dari tol pon da tahu. Okes , tol menghala ke Melaka-Kuala Lumpur dalam RM 16 ++ if I'm not mistaken ( perjalanan yg hanya ambil masa 1/1/2 jam ). tol menghala ke Kuala Lumpur-Temerloh ialah RM 13 untuk perjalanan 2 jam. Temerloh-Kuantan pon RM 9 je untuk 2 jam.. See..see... tol LPT ke pantai timur murah. heee.

tapi kalau nak shopping sekali sekala memang best la kalau gi K.L.. SEKALI SEKALA.. bukan hari2 yer. yg part sekali sekala tu la boleh shopping sampai pengsan. keh3.. 






  • MAKANAN
Untuk food lover boleh la datang ke negeri Kelantan ( kuih muih ) , Terengganu ( Keropok ) , Perlis , Perak ( mi Udang ) , Pahang ( sape yg teringin ikan patin sungai tu boleh la gi ). Harga pon jauh beza. murahhhh wooo...tak caye cek la sendiri.

lauk pauk segar toksah risau. Fresh. kat pasar ade , kat jeti ade ( kat jeti lagi murah, beli dengan nelayan teros, segar lak tu sume ). Kadang2 ade pakcik jual ikan n sayur lalu depan rumah naik moto. So, toksah risau kalau xde Tesco ,  Giant or Mydin even ade pon. haha...




gambar ihsan Google .muehehe

  • ENVIRONMENT
memang xde Sunway Lagoon itu sume. but kat desa ade air terjun , ade pantai. free pulak tu.. pantai die pasir putihhhhh. boleh golek3. hehe.

Yana suke dengar ombak pantai. release. Nanti nak gi honeymoon dengan husband tempat yg ade pantai. pulau la cenggitu. baru rase feel berdua.. kih3.




pencemaran pon tak tinggi. pencemaran yg tinggi menyebabkan kulit tidak sihat. air pon tercemar. 



btw, yana amat mengharapkan yana membina family di kawasan yg aman tenteram..ecece.. yup, kehidupan di kota memang seronok tapi bagi yana , jiwa yana kepunyaan bandar2 kecil , desa and pekan. biarlah orang cakap kolot or tak seronok but di sana yana membesar. yana tahu perbezaan hidup di kedua belah tempat. And jangan berlagak or bercakap besar kerana Allah itu memberi kita pasangan untuk melengkapi. even dari bandar , maybe pasangan kita dari kampung. itu yg seronok! dapat kenal2 tempat baru , cara hidup baru and sesuaikan diri. hopefully all my frendz happy dengan kehidupan masing2. hehe.



okes, nak teman mama tengok cite. weee.. I juz share my opinion. nyte and as-salam people!