Friday 4 September 2015

RESIPI : BUBUR BUTIR NANGKA

Assalamualaikum semuaaaaa


Dengan menggunakan kepantasan maksima hari ini , dapatlah update blog sekejap. Nak share resipi dan juga sebagai buku nota masakan jugak kadang-kadang blog ni. Arini buat bubur butir nangka. Nenek panggil bubur banjar. Panggillah ape-ape pun asalkan makanan. hehe. Dari last week jugaklah nak buatnya tapi duk tertangguh je haaaaa.... 

Arini pun buat tertangguh - tangguh sebab ada baby kan. Die tidur sempatlah buat butir nangka tu. Kuah x settle lagi. Dia tidur fasa kedua baru dapat buat kuah buburnya. hihi


Resipinya senang je. 


Bahan-bahan biji butir nangka ( 1 adunan )

2 cawan tepung pulut
pewarna merah / air pandan
air secukupnya



Sebab buat 2 adunan , kite doublekan jadi 4 cawan tepung pulut. Campur semua sekali and uli kecik-kecik macam besar biji butir rambutan. Kenapa nama dia bubur butir nangka? Patutnya bubur biji rambutan la kannnn.. heeee... Daun pandan tu minta permission aunty sebelah rumah nak ambil daun pandan dia. Aunty tu rajin menanam. Nak harapkan kite , memang mati la pokok tu. haha

Dah uli macam gambar bawah ni , boleh la rebus dalam air yang menggelegak. Tunggu sampai timbul tauuuu baru angkat. Tak timbul jangan angkat.


Original color pandan




Dah siap rebus , masukkan dalam sebekas air. 


Bahan- bahan kuah

Santan ( kite beli RM 4 santan ) - kalau buat 1 adunan butir nangka tu , santan guna RM 2
Air - 2 mug
1 gula melaka
4 sudu gula pasir
Garam sikit
Halba 1 sudu
Daun Pandan sehelai




Kacau bagi masak and agak dah ok kuah dia , tapis biji butir nangka yang dah siap direbus tu and masukkan dalam kuah. Kacau dalam 3 minit , siap ! Tutup api and biar sejuk sikit baru masuk peti ais. Sedap. Kite kemain beli halba tapi lupa nak masukkan dalam kuah. Halba tu tak letak pun takpe.



Masuk peti ais



Ok nak layan baby Aufa pulak. Hari ni dia punya peel kemain nak main. Dah main penat. Bila penat tak reti tidur sendiri. haha. 


Ni budak nya. Hai , nama saya Zara Aufa.


Selamat mencuba! 


As-salam.



No comments:

Post a Comment