Sunday, 5 April 2015

Persiapan Beg Bersalin

Assalamualaikum.


Disebabkan dah nak masuk 35 weeks , boleh dah campak beg nak ke hospital dalam kereta. Sebenarnya dari minggu ke 30 dah campak masuk bonet. Tapi keluarkan semula beberapa kali sebab macam ada je benda tinggal nak masukkan. hehe.Tak perlu banyak . Asalkan mencukupi. Yang ini untuk BEG KE HOSPITAL sahaja ya. Baju yang berlambak-lambak beli tu boleh simpan di rumah dahulu ya sementara bersalin di hospital.

Keperluan UtamaBuku Merah untuk check-in hospital.
Keperluan Beg Bayi


Based on my friends yang dah bersalin , sebaik sahaja baby keluar , nurse akan minta sepasang baju , pampers , kain bedung. So , sepanjang di hospital perlu ada dalam beg baby :


2-3 pasang baju baby ( baju + seluar )
2 helai kain bedung
3 helai barut
2 pasang mitten/booten
tuala
barang mandian baby + minyak telon
4-5 pieces pampers
Pilih dan masukkan ke dalam beg SEKADAR CUKUP sahaja.Keperluan Beg Mama


Disebabkan di hospital , mama just pakai baju hospital tu je , x perlu bawa banyak baju. Sehelai pakaian / jubah untuk check-out hospital
Beberapa helai pakaian dalam
Maternity pad
Barangan mandian
Tuala
2 helai kain batik
Semua barang tu boleh add-up if tak cukup. Sebab confirmla ada suami and family datang melawat kan. Owh ya , breastpump pun boleh standby sebab in case ada bengkak susu , boleh terus pam. In case la kan jadi.  But , for the beginning , better direct feed je baby coz boleh stimulate susu ibu keluar and nak elak nipple confius.Yang penting , prepare.Wish me luck ! As-salam people.No comments:

Post a Comment